题干:
As a child,Shade Ajayi worked in her aunt’s shop instead of attending school.She now runs her own business making and selling purses and bags.But she believes her inability to read or write is holding her back.Until recently,Ajayi had never gone to school.Now 50,the businesswoman is learning to read and write alongside students nearly 40 years younger than her.
Ajayi attends a school in Ilorin,in Nigera’s western Kwara state.She wears the same uniform,or school clothing,as hundreds of girls at the school.“I’m not ashamed(惭愧的) that I wear a uniform,” she said.
Ajayi signed up to attend school last year,but the school closed.Schools reopened in January and Ajayi finally got her chance.She sits in a class with students aged 11 to 13 and raises her hand to answer questions.Ajayi’s teacher,Nasrat Busari,said she did not appear worried about the age difference with other students.She has been coping well with them:playing together,talking together and discussing things together.
Ajayi’s daughter,Shola Adeboye,said at first,she was embarrassed that her mother attended school alongside children.But later,she supported her mother’s efforts.“She has always wanted to be educated but she couldn’t until now,” Adeboye said.
Ajayi still makes bags and purses after finishing classes.A helper serves her customers during school hours.She plans to continue her education for four more years,saying it will help her business.“People around me can read and write and they are succeeding in their businesses,” said Ajayi.And she does not seem to care what others may say about her.Ajayi said,“It’s my duty not to pay attention to what they’re saying.”
Why does Ajayi go to school at such an age?
解析:
推理判断题。根据文章最后一段中“She plans to continue her education for four more years,saying it will help her business.”可知,Ajayi之所以在50岁时决定去上学,是因为她相信接受教育将有助于她的生意。故选B。
What happened to her when Ajayi went to school last year?
解析:
细节理解题。根据文章第三段中“Ajayi signed up to attend school last year,but the school closed.”可知,去年Ajayi因为学校关闭没有去上学。故选A。
What do we know about Ajayi at school?
解析:
推理判断题。根据第三段中“She has been coping well with them:playing together,talking together and discussing things together.”可知,学校里的Ajayi和其他同学相处得很好。故选D。
Which word can best describe Ajayi’s attitude to her future education?
解析:
推理判断题。根据文章最后一段中“And she does not seem to care what others may say about her.Ajayi said,‘It’s my duty not to pay attention to what they’re saying.’”可知,Ajayi对她未来的教育充满信心。故选C。
题干:
Math is a necessary skill that people use throughout their lives.Unfortunately,many children and adults feel stressed and anxious when they have to do math.They may be experiencing what is called “math anxiety(焦虑)”.Because of this,many people believe that they are bad at math and don’t like math.
A recent research has shown that some children as young as 6 years old may feel anxious about math.A team of researchers asked 154 children in grades 1 and 2 questions like “How do you feel when taking a big test in your math class?” The children expressed how nervous they felt by pointing to a position on a scale(刻度),where there were different faces from a very nervous face on the left to a calm face on the right.After answering these questions,the children took a math test.These researchers found that almost half of the children who took part in the study said that they were at least somewhat nervous about doing math.Also,children with higher math anxiety got worse scores on the math test.
Scientists have also found that math anxiety develops in children who experience certain kinds of social situations that affect their thoughts or feelings.This means that the child’s emotions,opinions,or behaviors are affected by things that other people say or do.For example,teachers with high math anxiety were more likely to have students with poorer math achievements at the end of the school year.
Good news is that researchers have found tools to help people with math anxiety.These tools are called interventions(干预).For example,researchers did an intervention where they asked children with math anxiety to write about their math-related worries.Then they found that children’s math test scores improved.Therefore,it is advised to talk to classmates and teachers about math anxiety.This is the first step toward helping to reduce the possibly harmful effects of math anxiety.
What does the underlined word “this” refer to in paragraph 1?
解析:
代词指代题。根据画线词前文“They may be experiencing what is called ‘math anxiety(焦虑)’.”可知,很多人正经历“数学焦虑”,这让他们认为自己数学不好。“this”指代前文提及的“math anxiety”。故选D。
How did the researchers measure kids’ math anxiety?
解析:
推理判断题。根据第二段第二句“A team of researchers asked 154 children in grades 1 and 2 questions like ‘How do you feel when taking a big test in your math class?’”以及“After answering these questions,the children took a math test.”可知,研究者团队通过向孩子们提问问题以及记录他们的数学考试情况来了解孩子们的数学焦虑。故选C。
What can be learned from paragraph 3?
解析:
推理判断题。根据第三段内容可知,孩子的情绪、观点或行为会受到其他人所说或所做的事情的影响,有高度数学焦虑的老师更可能使得学生在学年末取得较差的数学成绩。因此推断当一个人有数学焦虑时,他有可能也会影响到别人。故选B。
What is suggested for students with math anxiety?
解析:
细节理解题。根据末段最后两句“Therefore,it is advised to talk to classmates and teachers about math anxiety.This is the first step toward helping to reduce the possibly harmful effects of math anxiety.”可知,谈论数学焦虑是缓解它的办法。故选A。
题干:
Change is with us from the day we are born and change is all around us every day. 1 This difference comes from the fact that we don’t all experience changes in the same way.So,what can we young people do in face of some changes?
We young people aren’t always ready to deal with changes.That’s because our young brains are still growing.The back part of our brain is all about survival and keeping us alive.The middle of our brain controls our emotions. 2
Our brain can react to situations in different ways,depending on how we deal with changes or stress.When the brain thinks the body may be in danger,we’ll have the fight or flight response(反应). 3 The heart then sends blood quickly to the different body parts.It prepares the body to fight,flee or freeze.
There are times when we young people feel stressed,when changes get hard to manage,or when it is just too hard for us to collect our thoughts. 4 That may be a parent or carer,grandparent,aunt or uncle,teacher,neighbor or even an older brother or sister.Change can sometimes be hard or make you worry,but you don’t have to do it alone.
5 By meeting changes and trying new things,we’ll begin to discover what we really love.As we learn more about ourselves,we’ll make better decisions about our life and future.This can help us discover our path in life.
解析:
下文“This difference comes from the fact that we don’t all experience changes in the same way.”说明的是这种差异指的是面对变化,不同的人有不同的反应,因此D项“面对变化时,有人感觉很轻松,而另外一些人则很有压力”符合语境,故选D。
解析:
上文“The back part of our brain...The middle of our brain...”提到大脑的后部和中部,空格处与之为并列关系,应提到大脑的前部,因此C项“我们大脑的前部仍在发育”符合语境,故选C。
解析:
上文“When the brain thinks the body may be in danger,we’ll have the fight or flight response(反应). ”以及下文“The heart then sends blood quickly to the different body parts.”说明那种反应会让心跳加速,然后心脏就会快速地把血液输送到身体各个部位,B项中的“That response”是关键词,因此B项“那种反应使心跳加快”符合语境,故选B。
解析:
上文“There are times when we young people feel stressed,when changes get hard to manage,or when it is just too hard for us to collect our thoughts.”和下文“That may be a parent or carer...don’t have to do it alone.”说明年轻人可以寻求他人的帮助,因此G项“在这些情况下,向我们信任的成年人寻求帮助是可以的”符合语境,故选G。
解析:
下文“By meeting changes...This can help us discover our path in life.”说明这一段说的是变化有利于我们的成长,因此A项“变化是我们成长的机会”可以作为本段的主旨句,故选A。
题干:
The children in my class quietly worked on their projects.“Nah,nah,nah...” The noise got louder.I knew before I looked up which child was causing the 1 .Stephen had been displaying attention-seeking behavior since he joined our class after his family had moved to town.I’d had 2 .
“Stephen,I can’t have these constant 3 .Please go sit in the hall until you think you can be 4 in my classroom.” His hurt look made me regret my words.I knew how hard it was to 5 in a new place.I should have been showing sympathy,not 6 the child.
How can I 7 this unhappy little boy? An idea popped into my head.I put the 8 into action the very next morning.When Stephen took his seat,I 9 five nickels(硬币) in front of him.“The nickels are yours to keep—but each time you disturb the class,I’ll have to take one nickel 10 ,” I said.
When Stephen acted out halfway through class,I 11 one of his nickels into my pocket.He lost three nickels that day.The next day,only two.His behavior continued to 12 .I could see he was adjusting to his new 13 ,making friends and happier for it.
Then one day,Stephen 14 me.“Teacher,you don’t have to give me nickels anymore,” he said.Someone in my class had learned an important 15 —and it wasn’t only Stephen.
解析:
debate讨论,辩论;issue问题;trouble麻烦,难题;anxiety焦虑,忧虑。根据上文“The noise got louder.”可知,噪声越来越大,有学生在课堂上制造麻烦。故选C。
解析:
better更好的;enough足够的;most大多数的;fun有趣的。根据下文可知,作者已经受够了斯蒂芬制造的噪声。故选B。
解析:
interruption打断;impression印象;comment评论;collection收集物。根据上下文可知,斯蒂芬在制造噪声,打扰课堂。故选A。
解析:
根据上文“Stephen,I can’t have these constant .”以及“Please go sit in the hall”可知,作者惩罚斯蒂芬到大厅里坐下,直到他可以安静下来。故选D。
解析:
focus on专注于;start over重新开始;figure out理解,解决;clean up清洁。根据上文可知,斯蒂芬是新转入作者班级里的学生,需要重新开始。故选B。
解析:
punish惩罚;challenge挑战;explore探索;remind提醒。根据上文可知,作者惩罚斯蒂芬到大厅里。故选A。
解析:
lecture开讲座;recognize认识,辨别出;encourage鼓励;contact联系。根据后文可知,作者想到一个办法来鼓励斯蒂芬。故选C。
解析:
behavior行为;plan计划;project项目,计划;class班级。根据上文可知,作者第二天就把主意变成计划付诸行动。故选B。
解析:
stress强调;show展示;select挑选;place放置。根据下文可知,作者在他的面前放了硬币。故选D。
解析:
off离开(某处);down向下;back回原处;over在上面,在上方。根据上文可知,如果斯蒂芬扰乱课堂,作者就会收回一枚硬币,take back收回。故选C。
解析:
exchange交换;drop投,丢;check核对;pack包装,包裹。根据上文可知,课上到一半时,斯蒂芬调皮捣乱,于是作者收回一枚硬币投放到自己的口袋中。故选B。
解析:
compete竞争,对抗;pretend假装;struggle挣扎;improve提高。根据下文可知,斯蒂芬的行为正在改善。故选D。
解析:
type类型;path道路;goal目标;life生活。根据下文可知,作者能看出之前制造麻烦的斯蒂芬正在适应新生活。故选D。
解析:
surprise(使)惊讶;respect尊敬;frighten使害怕;admire钦佩。根据下文可知,斯蒂芬的行为让作者感到很惊讶。故选A。
解析:
word字,词,单词;nickel五分镍币;lesson教训,启示;solution解决办法。根据下文可知,不仅仅是斯蒂芬,作者班上有人学到了重要的教训。故选C。
单词拼写
1. (交换) houses for a few days is an interesting and economical way of having a holiday.
2.What parents do in their daily life will have a strong effect on their children’s (性格).
3.We will invite Mr Wang to give us a speech on sorting rubbish in the (讲座) hall this weekend.
4.Alice is a very (外向的) person.She spends a lot of time with her friends.
5.We can keep in touch over email and that way,you can keep me (陪伴) for the rest of the summer.
6.What a him was his being denied admission into the Students’ Association.
7.I tried to make my brother understand,but he was too f and stayed in the heavy boat.
8.I by his speech,the freshman made up his mind to devote himself to learning.
9.To break the a silence,he stood up and tried to dance to amuse the others.
10.You needn’t feel anxious about the e in the laboratory tomorrow.
答案: 1.Exchanging 2.personality 3.lecture 4.outgoing 5.company 6.annoyed 7.frightened 8.Impressed 9.awkward 10.experiment
单句语法填空
1.The (explore) of the deep sea has led to the discovery of many new species.
2.As a senior high student,we find it quite important to concentrate the teachers in class,which can improve our understanding of the contents.
3.Researchers concluded that teens who spent more time in activities were less likely to suffer __________(anxious) and depression.
4.The foreign friends you mentioned are looking forward to (show) around our city.
5.If you are curious the history of our school,you mustn’t miss this excellent opportunity!
6.The famous West Lake in Hangzhou always makes deep impression on the visitors all over the world.
7.So far,a large number of students (register) for the summer language course.
8.The agreement between the two companies was (formal) signed in the presence of their respective CEOs.
9.Naturally,shy people might not have enough (confident) to start up conversations with strangers.
10.There are opportunities to develop important skills and learning (strategy) that can be applied to the school curriculum.
答案: 1.exploration 2.on/upon 3.anxiety 4.being shown 5.about 6.a 7.have registered 8.formally 9.confidence 10.strategies
The English class on Thursday was 1. (forgettable).During the class,we 2.___________(ask) to give a short speech about the first day at senior high.I had never delivered 3._________ speech in English before,and worse still,I didn’t feel quite at ease speaking in public.I was secretly hoping that nobody would notice me when suddenly I heard my name 4.__________(call).I was very nervous and stood up with nothing 5. (come) out of my mouth.“Don’t be shy! Just think of your first day at senior high and say 6. you want to express in mind.” The teacher’s words made me relax a bit,and I began to say something.With my shaking voice,I gave my first ever public speech in English 7. (final).It was hard,but it didn’t feel bad.
After school that day,I 8. (decide) to practise my English more often.I believe that by practising more I can improve a lot.While I was trying to pick up the courage 9. (talk) to someone,I heard a kind voice behind me.“Hello,I’m Tom.Nice to meet you.” Sitting side-by-side,he shared with me some tips 10. how to improve my English.The first week of senior high has been quite exciting,and I’m looking forward to making the most of senior high!
答案: 1.unforgettable 2.were asked 3.a 4.called 5.coming 6.what/whatever 7.finally 8.decided 9.to talk 10.on
解析:
1.考查形容词。根据下文内容可知,这节课是令人难忘的,用形容词unforgettable。故填unforgettable。
2.考查时态、语态和主谓一致。这里为本句谓语动词,根据上下文可知,本句时态为一般过去时;主语“we”为复数,和动词“ask”之间为被动关系,所以用被动语态。故填were asked。
3.考查冠词。修饰可数名词单数,表示泛指,用不定冠词,且speech的首字母发音为辅音音素,故填a。
4.考查非谓语动词。分析句子可知,设空处为非谓语动词充当宾语补足语,动词“call”和宾语“my name”之间存在被动关系,用过去分词形式。故填called。
5.考查非谓语动词。分析句子可知,设空处为非谓语动词充当with的宾语补足语,宾语“nothing”和动词“come”之间为主动关系,用现在分词形式。故填coming。
6.考查宾语从句。这里为宾语从句的引导词,宾语从句缺少宾语,表示“什么”或“无论什么”,用what或whatever。故填what/whatever。
7.考查副词。担当句子的时间状语用副词形式,故填finally。
8.考查时态。这里为本句谓语动词,根据上下文可知,本句时态为一般过去时。故填decided。
9.考查非谓语动词。此处为非谓语动词担当目的状语,用动词不定式形式。故填to talk。
10.考查介词。表示“关于”,用介词on。故填on。